Τρύγος: Τέλη Νοεμβρίου
Περιοχή: Ημιορεινά της Μόβρης του νομού Αχαϊας
blooming-pink-heather-bush-pot

Μέλι κόκκινης ερείκης & κουμαριάς

Ύστερα από ένα κοπιαστικό  αλλά παραγωγικό καλοκαίρι (αν βέβαια έχουν «συνωμοτήσει» οι καιρικές συνθήκες) και στα μέσα περίπου του Σεπτέμβρη, το μελισσοκομείο μας επιστρέφει στην περιοχή, απ΄ όπου  ξεκίνησε, της Μόβρης.

Εκεί θα τους προσφέρουμε την φροντίδα μας, με απαραίτητες εργασίες και προληπτικές θεραπείες ( με φυσικά και βιολογικά μέσα, που αποτυπώνονται στις αναλύσεις των μελιών μας), έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία τις δυσκολίες του χειμώνα. Τα μελίσσια μας εκεί θα απολαύσουν την ανθοφορία της σουσσούρας (κόκκινης ερείκης), που είναι πλούσια σε γύρη και νέκταρ. Θα ανανεώσουν τους πληθυσμούς τους και θα δυναμώσουν πολύ. Αργότερα τον Νοέμβριο θα προστεθεί και η ανθοφορία της κουμαριάς. Αν αυτές οι δύο ανθοφορίες αποδώσουν έντονη νεκταροέκκριση τότε θα έχουμε την δυνατότητα ενός ακόμα τρύγου συγκομίζοντας  το μέλι κόκκινης ερείκης & κουμαριάς.

Το μέλι αυτό έχει χρώμα καφέ (σκουροχάλκινο) με γκριζωπές αποχρώσεις. Το άρωμά του είναι μέτριο έως δυνατό. Κρυσταλλώνει πάρα πολύ γρήγορα αποκτώντας μια βουτυρένια υφή. Έχει υπόπικρη, πολύ ιδιαίτερη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα μέλια. Η παρουσία ακόμα και μικρής ποσότητας κουμαριάς στο ρείκι γίνεται έντονα αισθητή.

Η υπόπικρη γεύση του,  αποδίδεται στο γλυκοζίδιο αρβουτίνη η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό. Αξίζει να σημειώσουμε πως στη σύνθεσή του συναντούμε τον πολυσακχαρίτη, Τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων και το ένζυμο Διαστάση ή Αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.
Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού.

Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες (τις οποίες περιέχει σε μεγάλο βαθμό) έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Ακόμη χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, και αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ήπιων λοιμώξεων των βρόγχων.

Οι θερμίδες που εμπεριέχει το μέλι κουμαριάς  είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης και έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για Διαβητικούς τύπου Β´.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση ή απορία σχετικά με τα προϊόντα μας, ακόμα και για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα μέλια μας ή εμάς ως μελισσοκομική δραστηριότητα, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με υπευθυνότητα και φιλική διάθεση στον καταναλωτή.

elGreek