Τρύγος: Τέλη Απριλίου
Περιοχή: Ημιορεινά της Μόβρης του νομού Αχαϊας
Spring_Flowers

Μέλι της άνοιξης

Η μέλισσα ακολουθώντας το πρωτόγονο ένστικτό της, αναζητά καθημερινά μελιτοπαραγωγικές πηγές. Έτσι από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου (και φυσικά αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) με πολλή χαρά υποδεχόμαστε τους πρώτους τρυγητούς της χρονιάς συλλέγοντας το μέλι της Άνοιξης από την ημιορεινή  περιοχή της Μόβρης του νομού Αχαΐας. Βασικές ανθοφορίες νεκταροσυλλογής την εποχή αυτή είναι της λευκής ερείκης, του κιστού (λαδάνι ή κουνούκλα), αγριοτρίφυλλου,  αγριοράδικου, αγριόβικου, κενταύριας, κιχώριου (πικροράδικο), ερμάνεια (σκούπα ή αλογοθύμαρο), αλλά και από την μελιτοφορία της αριάς ( το μέλι της μοιάζει πολύ με αυτό της ελάτης).

Αναδύεται ένα άρωμα μπουκέτου άγριων λουλουδιών και βοτάνων, επιβεβαιώνοντας την προέλευσή του, ενώ η γεύση του είναι ξυλώδεις, έντονη με ίχνη γλυκόριζας, κακάο και καραμέλας, ελαφρώς όξινη με αίσθηση δροσιάς.

Όταν στη σύστασή του το μελίτωμα της αριάς καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό, τότε το φαινόμενο της κρυστάλλωσης εμφανίζεται μετά τους 6 ή 7 μήνες (ίσως και περισσότερο) από τον τρύγο.

Είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που οφείλεται κυρίως στα μέταλλα, τις πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, τα ένζυμα και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης έχει μια ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη  σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες μελιού.

Σε έρευνα του 2012 βρέθηκε ότι το μέλι από το φυτό ερείκης είχε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες. Επίσης, η υψηλή ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού ερείκης βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών. Η εξόντωση αυτών των ελευθέρων ριζών προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει τη γενική υγεία.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση ή απορία σχετικά με τα προϊόντα μας, ακόμα και για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα μέλια μας ή εμάς ως μελισσοκομική δραστηριότητα, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με υπευθυνότητα και φιλική διάθεση στον καταναλωτή.

elGreek