Συλλογή: Μέσα Απριλίου έως μέσα Μαΐου
Περιοχή: Ημιορεινά της Μόβρης στην Αχαΐα
γυρη-μελισσων

Γύρη

Η γύρη είναι το σπερματοζωάριο των λουλουδιών, το αρσενικό μόριό τους. Είναι μικροσκοπικοί σπόροι που συλλέγει η μέλισσα, καθώς βυθίζεται και τρίβεται μέσα στα λουλούδια και οι σπόροι γαντζώνονται πάνω στο τρίχωμά της. Χάρη στα βουρτσάκια και χτενάκια που διαθέτουν τα πίσω πόδια της, μαζεύει αυτούς τους σπόρους και έπειτα με ένα μείγμα σάλιου με μέλι, παρασκευάζει μικρά μπαλάκια τα οποία τοποθετεί για τη μεταφορά τους στα κάνιστρα, δύο θήκες στα πίσω πόδια της.

Στις μεσογειακές ακτές οι μέλισσες συλλέγουν γύρη όλο το χρόνο, ωστόσο η περίοδος της μεγάλης συλλογής είναι τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αυτή την εποχή το μελισσοκομείο μας βρίσκεται στην ημιορεινή περιοχή της Μόβρης στην Αχαΐα, για την ανάπτυξη των μελισσοαποικιών μας, αλλά και την παραγωγή του ΄΄Μελιού της Άνοιξης΄΄. Παράλληλα όταν ξεκινήσει η ανθοφορία του κίστου (λαδανιά), τοποθετούνται γυρεοπαγίδες σε επιλεγμένα μελισσοσμήνη για συλλογή γύρης.

Η γύρη που συλλέγεται από εμάς προέρχεται κυρίως από τα άνθη του κίστου, γι΄αυτό και επικρατεί το πορτοκαλί χρώμα και η γεύση της είναι ελαφρώς γλυκιά καθώς αφήνει μια επίγευση ωμών φρέσκων χορταρικών και λουλουδιών. Ο κίστος είναι αρωματικός θάμνος και θεωρείται  το πιο αντιοξειδωτικό φυτό της Ευρώπης. Είναι πολύ πλούσιο σε πολυφαινόλες (βιταμίνη P).  

Γενικότερα στην σύνθεσή της περιλαμβάνει βιταμίνες (κυρίως φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προβιταμίνη Α), τα ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο σίδηρος καθώς και μία πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κερσετίνη και γλουταθειόνη. Η περιεκτικότητα της γύρης συγκεκριμένα σε σελήνιο είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 12,5% gr) αποδίδει 500% περισσότερο σελήνιο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Ιδιαιτέρως διάσημη είναι η γύρη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Χαρακτηριστικά, στην ίδια ποσότητα, η γύρη αποδίδει περισσότερες πρωτεΐνες και αμινοξέα στον οργανισμό σε σχέση με το βοδινό κρέας, τα αυγά και το τυρί.

Η θεραπευτική δράση της γύρης απευθύνεται σε όλα τα συστήματα, αλλά ενδείκνυται ιδιαιτέρως για καταστάσεις κόπωσης, γαστροεντερικά προβλήματα (ανορεξίες, δυσκοιλιότητες, κολίτιδες κ.α.), γεννητικο-ουρητικά προβλήματα (προστατίτιδα, κολιβακιλωση), καθώς και για την πρόληψη καρδιαγγειακών διαταραχών.

Η συνιστάμενη δοσολογία είναι μία με δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά μετά από μια αγωγή μερικών εβδομάδων και ανάλογα με την φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου.

Η BEE4U  διαθέτει και προτείνει την κατανάλωση νωπής κατεψυγμένης γύρης, γιατί έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα τα ευαίσθητα και πολύτιμα συστατικά της για πολλούς μήνες. Σε αντίθεση η αποξηραμένη γύρη, επεξεργασμένη σε ξηρό και θερμαινόμενο αέρα, χάνει ένα μεγάλο ποσοστό από την θρεπτική της αξία.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση ή απορία σχετικά με τα προϊόντα μας, ακόμα και για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα μέλια μας ή εμάς ως μελισσοκομική δραστηριότητα, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με υπευθυνότητα και φιλική διάθεση στον καταναλωτή.

elGreek