Συλλογή: Μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου
Περιοχή: Ημιορεινή περιοχή της Μόβρης στην Αχαΐα
vasilikos_poltos

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι το προϊόν της έκκρισης των φαρυγγικών αδένων των εργατριών ηλικίας από 5 έως 14ων ημερών, οι οποίες διεγείρονται έντονα για την παραγωγή του, όταν διατίθενται σε αφθονία γύρη, μέλι, νερό και κατάλληλη θερμοκρασία στην κυψέλη.

Έτσι και εμείς λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω συνθήκες προγραμματίζουμε την παραγωγή βασιλικού πολτού την Άνοιξη.

Πιο συγκεκριμένα η ιδανικότερη περίοδος είναι από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου, την εποχή δηλαδή που ο πληθυσμός της  κυψέλης αναπτύσσεται ραγδαία και παρατηρείται μεγάλος αριθμός νεαρών μελισσών.

Ο τόπος που επιλέγουμε για την διαδικασία αυτή είναι η ημιορεινή περιοχή της Μόβρης στην Αχαΐα. Είναι η ίδια τοποθεσία που συλλέγουμε και το Μέλι της Άνοιξης, με μεγάλη και πολυποικιλιακή ανθοφορία άγριας χλωρίδας. Ανάμεσα σ’αυτές ξεχωρίζει αυτή της λευκής ερείκης, του κιστού (λαδάνι ή κουνούκλα), αγριοτρίφυλλου,  αγριοράδικου, αγριόβικου, κενταύριας, κιχώριου (πικροράδικο), ερμάνεια (σκούπα ή αλογοθύμαρο). Έτσι εξασφαλίζεται άφθονη γύρη και μέλι, που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε τεχνικές παραγωγής βασιλικού πολτού σε επιλεγμένα μελισσοσμήνη μας, με αποτέλεσμα τη συλλογή ενός εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος.

Περιέχει βιταμίνες από όλο το σύμπλεγμα βιταμινών σε διάφορες συγκεντρώσεις και ειδικά αυτών της ομάδας Β εκτός της Β12. Είναι η πιο πλούσια φυσική ουσία σε βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), που είναι η καλύτερη αγχολυτική βιταμίνη, έχει δράση κατά της κόπωσης και ευνοεί την μακροβιότητα. Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διάφορα λιπαρά οξέα, όπως είναι τα υδροξυλιπαρά και τα δικαρβοξυλικά οξέα, όπου αναφέρεται πως είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες που έχει ο βασιλικός πολτός.

Πολλές φορές ο βασιλικός πολτός έχει θεωρηθεί θαυματουργό φάρμακο, ικανό να θεραπεύσει κάθε ασθένεια, αλλά σίγουρα είναι λιγάκι υπερβολικός ο ενθουσιασμός.  Το γεγονός βέβαια ότι έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει την μικρή προνύμφη της εργάτριας σε βασίλισσα και ότι η βασίλισσα γίνεται ενήλικο έντομο πέντε ημέρες νωρίτερα απ’ ότι η εργάτρια, μπορεί να ζήσει 4 – 5 χρόνια, σε αντίθεση με την τελευταία που ζει έως λίγους μήνες, όπως επίσης η βασίλισσα είναι γόνιμη ενώ η εργάτρια στείρα, μας βάζει σε σκέψεις ότι πρέπει να έχει πολλές δυναμωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Ασκεί μια κύρια δράση στον ενδοκυτταρικό μεταβολισμό, στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο πεπτικό, το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό, το νευρικό, και το ψυχικό. Πιο γενικά μπορούμε να πούμε ότι έχει διεγερτικές, δυναμωτικές, τονωτικές επιδράσεις και ότι βοηθάει στην αποτελεσματική καταπολέμηση των προβλημάτων που οφείλονται στη γήρανση, είτε σε επίπεδο οργάνων και επιδερμίδας, είτε ακόμα και σε πνευματικό επίπεδο, χάρη στην ικανότητα του να αυξάνει σημαντικά την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση ή απορία σχετικά με τα προϊόντα μας, ακόμα και για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα μέλια μας ή εμάς ως μελισσοκομική δραστηριότητα, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με υπευθυνότητα και φιλική διάθεση στον καταναλωτή.

elGreek