gyrh

Η γύρη είναι το σπερματοζωάριο των λουλουδιών, το αρσενικό μόριό τους. Είναι μικροσκοπικοί σπόροι που συλλέγει η μέλισσα, καθώς βυθίζεται και τρίβεται μέσα στα λουλούδια και οι σπόροι γαντζώνονται πάνω στο τρίχωμά της. Χάρη στα βουρτσάκια και χτενάκια που διαθέτουν τα πίσω πόδια της, μαζεύει αυτούς τους σπόρους και έπειτα με ένα μείγμα σάλιου με μέλι (που έχει φροντίσει να το πάρει κοντά από το γόνο της κυψέλης, γιατί στο σημείο αυτό περιέχει τους περισσότερους γαλακτοζυμωτές), παρασκευάζει μικρά μπαλάκια τα οποία τοποθετεί για τη μεταφορά τους στα κάνιστρα, δύο θήκες στα πίσω πόδια της.

Η γύρη είναι η μοναδική πηγή πρωτεΐνης για τη μέλισσα και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και καλή λειτουργεία των υποφαρυγγικών  αδένων της, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή βασιλικού πολτού. Έτσι λοιπόν χωρίς γύρη διακόπτεται η ωοτοκία της βασίλισσας, καθώς επίσης καθίσταται αδύνατη και η εκτροφή προνυμφών. Μια αποικία μελισσών καταναλώνει 35 με 40 κιλά γύρης τον χρόνο, για την εκτροφή γόνου.

  • Η γύρη αποτελείται από νερό 11 έως 18% (για την νωπή).

  • Πρωτεϊνικά αμινοξέα 24%: περιέχονται 20 από τα 22 που υπάρχουν στον οργανισμό μας και απ΄αυτά απαντώνται τα οχτώ βασικότερα όπως η ισολευκίνη, η λευκίνη, η κυστεϊνη, η λυσίνη, η μεθιονίνη, φαινυλαλανίνη, η τρυπτοφάνη, και η τυροσίνη.

  • Αζωτούχες ουσίες όπως οι πεπτόνες, οι γλοβουλίνες, το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ και το ριβονουκλεϊκό οξύ.

  • Υδρογονάνθρακες 27%: γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη, πεντοζάνες, δεξτρίνες, άμυλο, κυτταρίνη, πολλενίνη.

  • Λιπίδια 5%: λιπαρά οξέα σε υψηλό ποσοστό ακόρεστων, λεκιθίνη, καλή χοληστερόλη, πρόδρομοι πρασταγλαδινών.

  • Ένζυμα: φωσφατάση, καταλάση, συνεζυμάση, αμυλάση, ιμβερτάση, πεψίνη, τρυψίνη, λιπάση και παίζουν το ρόλο των καταλυτών, απαραίτητα σε μεγάλο βαθμό στις μεταβολικές διαδικασίες. Φυσικά ένζυμα προβιοτικής δράσης, τονωτικά της εντερικής χλωρίδα.

  • Μεταλλικά στοιχεία 5%: μέταλλα και ολιγοστοιχεία όπως κάλλιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φωσφόρος, αλουμίνιο, σίδηρος, καθώς και ένα πολύ σπάνιο αντιοξειδωτικό το σελήνιο. Τα πολυάριθμα συστατικά τους και η υψηλή ποσοτικά δόση τους προσδίδουν μια θεραπευτική δράση που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της απλής τροφής.

  • Ιχνοστοιχεία 3%: ανάμεσά τους βρίσκουμε τις βιταμίνες, Α, Β1, Β2, Β3, Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6, Β8 (βιοτίνη), Β9 (φολικό οξύ), Β12, C, D,E,H, ορμόνες ανάπτυξης, αντιβακτηριακές ουσίες, ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τις γαστρεντερικές ανωμαλίες και για τα κολοβακτηρίδια.

Με τέτοια σύνθεση δικαίως η γύρη θεωρείται ένα μέγιστο διατροφικό συμπλήρωμα. Πιστεύεται ότι 100γρ. γύρης αντιστοιχούν σε 500 γρ. βοδινό κρέας ή σε 7 αυγά. Οι βασικές της ιδιότητες κάνουν τη γύρη ένα τονωτικό καθώς και ένα φυσικό εξισορροπητικό.

Η θεραπευτική δράση της γύρης απευθύνεται σε όλα τα συστήματα, αλλά ενδείκνυται ιδιαιτέρως για καταστάσεις κόπωσης, γαστροεντερικά προβλήματα (ανορεξίες, δυσκοιλιότητες, κολίτιδες κ.α.), γεννητικο-ουρητικά προβλήματα (προστατίτιδα, κολιβακιλωση), καθώς και για την πρόληψη καρδιαγγειακών διαταραχών.

Η συνιστάμενη δοσολογία είναι μία με δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά μετά από μια αγωγή πολλών εβδομάδων και ανάλογα με την φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου.

Η BEE4U  προτείνει την κατανάλωση νωπής κατεψυγμένης γύρης, γιατί έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα τα ευαίσθητα και πολύτιμα συστατικά της για πολλούς μήνες. Σε αντίθεση η αποξηραμένη γύρη, επεξεργασμένη σε ξηρό και θερμαινόμενο αέρα, χάνει ένα μεγάλο ποσοστό από την θρεπτική της αξία.

elGreek